Frissitő nyárra

2012.06.08 14:32

Frissítők

Nyáron sok folyadékra, és frissítőre van szüksége a szervezetünknek Nem fontos ásványvizeket vásárolnunk, a lehűtött citromfű vagy mentatea kiváló ital. De készíthetünk szörpöket is.

Frissítők

 

Szerencsére a növényvilág gazdagon kínálja az alapanyagokat. Ha főzés nélkül készítjük el, nemcsak időt, energiát takarítunk meg, de megőrizzük a bennük lévő vitaminokat is. Amennyiben lehetséges, itthon termesztett gyümölcsöt vásároljunk. Persze legjobb annak, aki saját termését szedheti, vagy ismerőstől tudja beszerezni. A szedés és a felhasználás között a gyümölcsöket mennyiségi és minőségi veszteség éri. Minél rövidebb ez az idő, annál több értékes tápanyag őrződik meg.

 

Bodzaszörp

Egy kirándulás keretében gyűjthetünk bodzavirágot. Az utaktól távoli helyeket keressünk, mert a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Csak a kinyílt virágtányérokat szedjük le! Jól nézzük meg a virágzati szárakat, ha tetveket látunk rajta, válasszunk másik bokrot!

Hozzávalók:

  • 10 fej bodzavirág
  • 5 liter víz
  • 1 egész citrom
  • Méz ízlés szerint (vagy kb. fél kg cukor)

Egy nagy edényben vagy üvegben két napig áztatjuk, majd leszűrjük, hűtőbe tesszük. Ha kell, még lehet citrommal vagy mézzel ízesíteni. Amennyiben hosszabb időre szeretnénk eltenni, adjunk hozzá egy kávéskanál Na-benzoátot. Tegyük sötét üvegbe, zárjuk le légmentesen.

 

Hideg gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg idénygyümölcs
  • 1 l (lehetőleg 100%-os, a választott gyümölcsnek megfelelő) gyümölcslé,
  • 5 dl l tej
  • 3 dl tejszín

Mossuk meg a gyümölcsöket, szárukat, magjukat távolítsuk el. (A magozáskor keletkező levet használjuk fel a leveshez.) Ha savanykásabb, tegyünk rá egy evőkanál mézet. A gyümölcs felét összeturmixoljuk a tejjel, hozzáöntjük a gyümölcslevet és a tejszínt. A többi gyümölcsöt összedarabolva beletesszük a levesbe. Ha nem elég édes, mézzel utólag is ízesíthetjük.Tálalásig hűtőben tartjuk. Számítsunk rá, hogy a szokottnál többet fogyasztanak belőle a gyerekek, és a második fogásból esetleg kevesebbet fognak kérni.

 

Gyümölcsparfé

A fagylalt egyre drágább, és otthon is jólesik a melegben a hideg édesség.

Hozzávalók:

  • 40 dkg gyümölcs,
  • 4 dl tejszín
  • 10-15 dkg porcukor

Bármilyen gyümölccsel készíthetjük, az idénynek és a család ízlésének megfelelően. A cukor mennyisége a gyümölcs édességétől függ. A gyümölcsöt megmossuk, az aprómagvasokat (málna, földieper, ribizli) sűrű szitán áttörjük, más gyümölcsökből a kb. 30 dkg-t pépesítünk, a többit pici darabokra vágjuk. Belekeverjük a porcukor felét. A többi cukorral felverjük a tejszínt, beleforgatjuk a gyümölcspépet és a darabokat. Formába öntve mélyhűtőbe tesszük 4-5 órára.